Aaltjes als biologische bestrijding

 Biologische bestrijding met nematoden

Nematoden (= aaltjes) zijn microscopisch kleine parasitaire organismen die je kan gebruiken voor het bestrijden van o.a. slakken, engerlingen, emelten,… op een biologische wijze. De aaltjes parasiteren het ongewenste insect en zorgen ervoor dat het insect komt te sterven. Het aaltje gebruikt het dode insect vervolgens als voedsel om een nieuwe generatie aaltjes voort te brengen die op hun beurt de ongewenste insecten gaan bestrijden. Dit gaat zo een 6-tal weken door waardoor de plaag van ongewenste insecten ofwel volledig verholpen is, ofwel drastisch beperkt is. Je ontvangt bij het bestellen van aaltjes steeds een handleiding waarin stap voor stap beschreven staat hoe je te werk dient te gaan.

Nematoden bestellen

Aaltjes gevaarlijk voor mens, dier of milieu?

 Er bestaan verschillende soorten aaltjes / nematoden die in het labo worden gekweekt. Elk kan ingezet worden tegen een bepaald schadelijk insect. Zo heb je nematoden die bv. specifiek dienen voor het bestrijden van slakken, terwijl andere ingezet worden tegen larven van taxuskever. Hierdoor ben je zeker dat nuttige insecten zoals regenwormen of hommels onaangetast blijven. Aaltjes zijn ook 100% veilig voor mens en huisdieren. Dit is één van de vele redenen waarom het gebruik van nematoden jaarlijks toeneemt. Nematoden kan je ook preventief gebruiken. Zo voorkom je een mogelijk plaag. Dit wordt voornamelijk in de moestuin gedaan tegen slakken..

 
Aaltjes toepassen in tuin

Nematoden gebruiken

Aaltjes toepassen doe je best op het correcte tijdstip. Hiermee bedoelen we dat de bodemtemperatuur voldoende hoog dient te zijn. Hoe hoog hangt af van de soort aaltjes. Is dit niet het geval, dan sterven de aaltjes gewoon af. Uiteraard houden wij en het labo zelf een oogje in het zeil. We verzenden de nematoden namelijk pas wanneer de temperatuur ervoor geschikt is.
Nematoden moeten kunnen “zwemmen”. Dus voor je de aaltjes gaat gebruiken maak je de bodem best voldoende vochtig. Na het gebruik van de aaltjes dien je de bodem ook 2 weken nat te houden zodat de aaltjes zich vlot kunnen bewegen in de bodem. Is het te droog, dan sterven ze af.

Wanneer je de nematoden ontvangt zal je merken dat deze gemengd zijn met een kleiachtig poeder. Het is zeer belangrijk dat je de volledige inhoud van deze verpakking goed gaat oplossen in water. Tijdens het uitgieten van de aaltjes op de te behandelen oppervlakte, mag je niet vergeten te roeren in de gieter om de aaltjes en het kleipoeder goed te mengen. Zo voorkom je dat de nematoden onderaan de gieter overblijven.

Nematoden kopen

Bij ons ben je steeds zeker dat de nematoden vers zijn en niet al weken gestockeerd liggen in een magazijn. Dit is uiteraard van cruciaal belang. Zo kan je gerust zijn dat de aaltjes zeker hun werk gaan doen! Na het bestellen van de nematoden geven wij onmiddellijk opdracht aan het labo om je aaltjes te kweken en ze naar je op te sturen. Meestal duurt het +- 1 week alvorens je de aaltjes met de post ontvangt. Na het ontvangen van de nematoden kan je deze nog 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Denk er wel aan: Hoe sneller je de aaltjes gaat gebruiken, hoe beter.


De aaltjes worden verzonden in een geïsoleerde enveloppe waarin ook een gebruiksaanwijzing te vinden is. Wanneer iets niet duidelijk is mag je uiteraard steeds met ons contact opnemen.

 
Nematoden bestellen
 

Beschikbare aaltjes / nematoden:

Nematoden tegen emelten - Aaltjes tegen emelten gebruiksaanwijzing
Nematoden tegen engerlingen - Aaltjes tegen engerlingen gebruiksaanwijzing
Nematoden tegen larven in moestuin - Aaltjes tegen larven in moestuin gebruiksaanwijzing
Nematoden tegen slakken - Aaltjes tegen slakken gebruiksaanwijzing
Nematoden tegen larven van taxuskever - Aaltjes tegen taxuskever gebruiksaanwijzing
Nematoden tegen bodeminsecten
Nematoden tegen mieren - Aaltjes voor het verjagen van mieren in het gazon

 

 

logo 

een divisie van

't Rozenland bvba

Heiplasweg 35
9340 Lede
Tel: 053 80 66 95

BE0456.151.210

 

Informatie

Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, roofkevers en roofmijten, zijn een natuurlijke en biologische manier om schadelijke insecten in je tuin te gaan bestrijden (bladluis, wolluis, spint, enz.). Voor het biologisch bestrijden van slakken, engerlingen, emelten en larven van taxuskever kan je dan weer gebruik maken van aaltjes (nematoden). Deze gaan enkel de schadelijke insecten

binnendringen en deze zo gaan bestrijden. Aaltjes en nuttige insecten zijn 100% natuurlijk en niet schadelijk voor mens, dier en milieu!

Je kan aaltjes (= nematoden) of andere nuttige insecten van Ecostyle hier bestellen en gratis aan huis laten leveren in België! Deze worden samen verzonden met een duidelijke handleiding met eenvoudige richtlijnen.

Meer informatie kan je hier vinden