Aaltjes tegen engerlingen

Engerlingen in het gazon

Engerlingen zijn larven van bladsprietkevers zoals de mei-, juni-, salland- en rozenkever die voor heel wat kale plekken in je gazon kunnen zorgen. De voornaamste schadebrenger zijn engerlingen van de rozenkever. De larve is tussen 2 – 5cm lang en heeft een crèmewitte kleur, met uitzondering van de oranje kop en het donkere achterlijf. In tegenstelling tot emelten, die ook voor kale plekken in het gazon zorgen, heeft de engerling 6 poten en grote kaken. Met aaltjes (= Heterorhabditis bacteriophora) kan je op een biologische manier engerlingen bestrijden.

Biologische bestrijding buxusmot

Schadebeeld van engerlingen

Het schadebeeld van engerlingen is makkelijk te omschrijven. Engerlingen voeden zich met graswortels waardoor het gras geen water en voedingsstoffen kan opnemen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het gras afsterft wat voor kale plekken in je gazon zorgt. Gelukkig kan je met een opmerkzaam oog vroegtijdig dit probleem zien aankomen en het dus verhinderen.

Als je gazon minder fris is of geelbruine sprieten heeft in het voorjaar, dan is er een kans dat je te maken hebt met engerlingen. De grootste schade ontstaat echter tussen juli en september. In deze periode gaan de engerlingen volop aan de wortels van je gazon eten waardoor het gras verdroogt en afsterft. Dit zorgt voor kale en bruine plekken in het gazon. Bij een extreme engerlingenplaag kan het zelfs zover komen dat je uw grasmat gewoon los kan trekken. Hieronder zijn dan de engerlingen te zien.

 

Zijn er plotseling veel kraaien en kauwen te zien op je gazon? Dan is er een grote kans dat er engerlingen in je gazon te vinden zijn. Deze vogels zijn verzot op engerlingen en gaan gretig pikken en graven in je gazon om deze eruit te halen. Dit zorgt uiteraard voor nog meer schade. Meer informatie over het bestrijden van engerlingen vind je op onze pagina 'Engerlingen in gazon bestrijden

 Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

 

Aaltjes voor het bestrijden van engerlingen in het gazon

Met nematoden, ook wel aaltjes genoemd, kan je op een 100% natuurvriendelijke manier engerlingen in het gazon bestrijden. Je kan de aaltjes toepassen tussen mei en oktober wanneer de bodemtemperatuur minimum 10°C bedraagt. De ideale toepassingsperiode is echter tussen augustus en september. In deze periode zitten de engerlingen zeer dicht bij het gazon om zich te voeden waardoor de aaltjes makkelijker bij de engerlingen kunnen.
Aaltjes zijn een zeer makkelijke manier om engerlingen te bestrijden omdat ze zich blijven voortplanten zolang er engerlingen beschikbaar zijn. Zo zorgen de aaltjes voor een krachtige en langdurige bestrijden. Meer informatie over bestrijden met aaltjes vind je op de pagina “Nematoden”.

Cyclus van engerlingen

Cyclus van emelten

 

logo 

een divisie van

't Rozenland bvba

Heiplasweg 35
9340 Lede
Tel: 053 80 66 95

BE0456.151.210

 

Informatie

Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, roofkevers en roofmijten, zijn een natuurlijke en biologische manier om schadelijke insecten in je tuin te gaan bestrijden (bladluis, wolluis, spint, enz.). Voor het biologisch bestrijden van slakken, engerlingen, emelten en larven van taxuskever kan je dan weer gebruik maken van aaltjes (nematoden). Deze gaan enkel de schadelijke insecten

binnendringen en deze zo gaan bestrijden. Aaltjes en nuttige insecten zijn 100% natuurlijk en niet schadelijk voor mens, dier en milieu!

Je kan aaltjes (= nematoden) of andere nuttige insecten van Ecostyle hier bestellen en gratis aan huis laten leveren in België! Deze worden samen verzonden met een duidelijke handleiding met eenvoudige richtlijnen.

Meer informatie kan je hier vinden